100.YIL MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
Okulumuz 3 Kasım 1980 tarihinde 2.nci Endüstri Meslek Lisesi adı altında açılmıştır. Okulumuzun adı Bakanlıkça 31 Mayıs 1983 tarihinde ATATÜRK’ün doğumunun 100. Yılına atfen 100. Yıl Endüstri Meslek Lisesi olarak değiştirilmiştir. Okulumuz Bahçelievler mahallesinde 30000 m2 açık alan üzerine kurulmuştur.
Okulumuzda Anadolu Meslk Lisesi bünyesinde;
-Bilişim Teknolojileri Alanı,
-Elektrik-Elektronik Teknolojisi Alanı,
-Makine ve Tasarım Teknolojisi Alanı,
-Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme Alanı,
-Metalürji Teknolojisi Alanı,
-İnşaat Teknolojisi Alanı mevcuttur.
Okulumuzda Anadolu Teknik Programı bünyesinde Elektrik-Elektronik Teknolojisi Alanı (2012-2013 öğretim yılında açıldı) mevcuttur.
100.YIL MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ TARAFINDAN YÜRÜTÜLEN PROJELER
Avrupa Birliği Bakanlığı, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı:
Uygulandığı yıl: 2007
Proje Adı: İklimlendirme Sistemlerinin Bina Ve Eğitim Ortamlarına Uygulanması
AB ülkesi: İspanya, Portekiz
Proje bütçesi: 11840 Euro
Proje Özeti:
Bina ve eğitim ortamlarındaki iklimlendirme uygulamalarından kaynaklanan yanlış alışkanlıkları değiştirmek, temel mesleki eğitim ve sürekli mesleki eğitimdeki kişilerin hareketliliklerinin nicelik ve niteliklerini geliştirerek, eğitim eksikliğinden kaynaklanan uygulama hatalarının tespiti için; Portekiz ve İspanya'nın ulaştığı teknik imkan, bilgi birikiminin gözlemlenmesi, incelenmesi ve tecrübelerinin paylaşılması amaçlanmıştır.Bu projenin sonucunda; Soğutma ve İklimlendirme sistemlerinin AB ülkelerindeki kullanımı ve ülkemizdeki eksiklikliklerin giderilmesi, yenilikçi ve kaliteye yönelik gelişmelerin sağlanması, bu sektörde çalışanların bakış açılarının değişmesi ve karşılıklı kültürler arasında etkileşim sağlanacaktır.
Uygulandığı yıl: 2013
Proje Adı: CNC Tezgah Operatörlerinin Avrupa Stajı
AB ülkesi: Almanya, Hollanda, Letonya
Proje bütçesi: 47586 Euro
Proje Özeti:
Bu projeyle, öğrencilerimizin, teorik ve pratik olarak aldıkları bilgi ve becerilerini, staj yaparak geliştirmelerini, Avrupa Birliği ülkelerindeki ortaklarımızla birlikte, uygulamaya dönük bir eğitimle bütünleştirme imkânına kavuşmuş olacağız. Böylece Makine Teknolojileri Alanında öğrenimlerini sürdüren proje yararlanıcılarının farklı disiplin ortamlarında, adaptasyon yeteneklerinin artırılması, Avrupa'daki denk eğitim kurumlarıyla entegrasyonunun sağlanması ve kültürler arası iş birliğinin artırılması amaçlanmaktadır. CNC ve Bilgisayar destekli üretim teknikleri ile ilgili farklı uygulama alanlarının görülmesi ve kişisel beceri ve yeterliliklerin geliştirilmesi ile ülkemizde ve uluslar arası düzeyde gerekli mesleki yeterliliğe sahip, kaliteli teknik eleman yetiştirilmiş olacaktır. Makine parçalarının imalatında kullanılan CNC teknolojisinin ve tezgahlarının Avrupa'daki üretimini yerinde görerek, kalitesiyle ön plana çıkan Avrupa makine ve yedek parça imalatının altında yatan gerçeklerin özümsenmesi projemizin hedefini oluşturmaktadır.
Uygulandığı yıl: 2014
Proje Adı: Yapı Tesisatı Öğrencilerinin Avrupa Stajı
AB ülkesi: İtalya, İsveç, Hollanda
Proje bütçesi: 86590 Euro
Proje Özeti:
Bu projeyle, öğrencilerimizin, teorik ve pratik olarak aldıkları bilgi ve becerilerini, staj yaparak geliştirmelerini, Avrupa Birliği ülkelerindeki ortaklarımızla birlikte, uygulamaya dönük bir eğitimle bütünleştirme imkânına kavuşmuş olacağız. Böylece Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme Alanında öğrenimlerini sürdüren proje yararlanıcılarının farklı disiplin ortamlarında, adaptasyon yeteneklerinin artırılması, Avrupa'daki denk eğitim kurumlarıyla entegrasyonunun sağlanması ve kültürler arası iş birliğinin artırılması amaçlanmaktadır. Yapı Tesisatı Sistemlerinin Bilgisayar destekli tasarım modelleriyle ilgili farklı uygulama alanlarının görülmesi, montaj kurallarının gösterilmesi ve kişisel beceri ve yeterliliklerin geliştirilmesi ile ülkemizde ve uluslar arası düzeyde gerekli mesleki yeterliliğe sahip, kaliteli teknik eleman yetiştirilmiş olacaktır. Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme Alanındaki ar-ge çalışmalarını, montaj kurallarını, Avrupa'daki üretimi yerinde görerek, kalitesiyle ön plana çıkan Avrupa imalatının altında yatan gerçeklerin özümsenmesi projemizin hedefini oluşturmaktadır.
Uygulandığı yıl: 2017
Proje Adı: Avrupa Sanayi Stajı 4 Sıfır Stajı
AB ülkesi: İtalya
Proje bütçesi: 13941 Euro
Proje Özeti:
100.Yıl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi orta öğretim seviyesinde mesleki eğitim yapan bir kamu okuludur. Okulun 2013 yılında yaptığı Stratejik Planında güçlendirilmesi gereken yönlerinden biri "mezunların iş yerlerine yerleştirilmesi" olarak tespit edilmiştir. Bu sorunun aşılması/en aza indirilmesi için Avrupa Birliği ülkesindeki öğrencilerimizin alacağı eğitim/staj, onların uluslararası tecrübe kazanmalarına ve işletmelerin ihtiyaçlarına cevap verecek mesleki beceriler edinmesi açısından önem taşımaktadır.
Projeyi Yürütme Sebebimiz;
Öğrencilerimizin, proje süresince stajlarını;
- Avrupa Birliği ülkesinde iş başı eğitimi alarak,
- farklı öğretim yöntem ve teknikleriyle,
- modern/değişik makine-teçhizat ile yapmalarıdır
Refakatçi öğretmenlerimizin işbaşı gözlem ile;
- mesleki bilgi ve becerilerini artırmaları,
- mesleki eğitim öğretim yöntem ve tekniklerini gözlemlemeleri,
- meslektaşlarıyla işbirliğini geliştirmeleridir.
Projemizin genel amacı;
Öğrencilerimizin mesleki bilgi ve becerilerini artırmak, iş bulma konusunda onları bir adım öne çıkarmak, kendine olan güvenleri artırmak, öğretmenlerimizin mesleki profesyonelliklerine katkıda bulunarak Okulumuzun tercih edilirliğini artırmaktır.
Proje aracılığı ile "Makine Teknolojileri, Elektrik-Elektronik Teknolojileri, Bilişim Teknolojileri ve Tesisat Teknoloji ve İklimlendirme" alanlarının;
- Farklı ve iş odaklı uygulamalar kapsamında ele alınması,
- Mesleki eğitim yöntem ve teknikleri bağlamında incelenmesi,
- Eğitim öğretiminin farklı bir ortamda tekrar edilerek pekiştirilmesi,
- Öğrenci uygulamalarının AB ülkesindeki kurumda yapılması,
ele almak istenen konular ve ihtiyaçlardır.
Güney Marmara Kalkınma Ajansı: TR22/13/TD/0028 nolu "Yüzüncü Yılın Proje Döngüsü Yönetimi Eğitimi" Bütçe: 5.841 TL
Güney Marmara Kalkınma Ajansı: TR22/18/MEGDP/0045 nolu "BALIKESİR 100.YIL İLE TEKNOLOJİYİ YAKALIYOR" Bütçe: 859.700 TL